Roncsolásos vizsgálatok

 
Szakítóvizsgálat:
"A vizsgálat során a próbatestet húzó igénybevétellel általában szakadásig terhelik egy vagy több mechanikai jellemző meghatározásának céljából."
(MSZ EN 10002-1:2001)
 
Hajlítóvizsgálat:
A vizsgálat folyamán…a próbatestet hajlítással…képlékeny alakításnak vetnek alá, amíg egy előírt hajlítási szöget el nem érnek."
(MSZ ISO 7438:1992)
 
Ütővizsgálat:
"A vizsgálat során középen bemetszet és a két végén alá-, illetve megtámasztott próba-test-et…. Ütőgéppel (ingáskalapács) , egyetlen ütéssel eltörnek. Az ehhez szükséges ütőmunkát joule-ban mérik. Az így kapott ütőmunka az anyag ütésszerű igénybevétellel szembeni ellenálló képességét mutatja."

(MSZ EN 10045-1:1994)
 
Keménységmérés:
„A … behatolótestet … -melynek, alakja lehet négyzet alapú szabályos gúla (Vickers eljárás) vagy gömb (Brinell eljárás) -, a próbadarab felszínébe be kell nyomni, majd az F terhelőerő megszüntetését követően meg kell mérni a felszínen keletkezett lenyomatát”.
(MSZ EN 1043-1:1999)
 
Makrovizsgálat:
"A makrovizsgálat alkalmazásának célja a hegesztett kötés makroszkópiai jellemzőinek meghatározása, rendszerint keresztirányú metszet vizsgálatával."
(MSZ EN 1321:1999)
 
Törésvizsgálat:
"A hegesztett kötést a varrat mentén el kell törni azért, hogy a töretfelületet vizsgálni lehessen. A törés létrehozható hajlítással húzással, statikus vagy dinamikus terheléssel…"
(MSZ EN 1320:1999)
 
Roncsolásmentes vizsgálatok
 
Szemrevételezéses vizsgálat (vizuális vizsgálat):
A vizsgálati tárgy felületének vizsgálata szabad szemmel illetve 2-4 szeres nagyító, valamint megfelelő mérőeszközök használatával a felületi valamint a geometriai eltérések (hibák) kimutatására. Alkalmazása alapanyagok, alakított termékek és varratvizsgálatok (hegesztett kötések) előírt vizsgálata előtt mindig javasolt.
 
Radiográfiai vizsgálat:
A vizsgálati tárgy átsugárzásával, felvételkészítéssel, a felvételhez használt megfelelő érzékenységű radiográfiai felvételek (ipari radiográfiai film) értékelésével végzett vizsgálat elsősorban a vizsgálati tárgyban előforduló térfogatjellegű eltérések (hibák) kimutatására. Gammasugaras (izotóposvizsgálat) vizsgálat (γ-ray) zárt sugárforrás használatával. Röntgen vizsgálat (X-ray) ipari röntgenberendezés használatával. A hegesztési varratvizsgálat legelterjedtebb, leggyakrabban alkalmazott eljárása.
 
Ultrahangos hibakereső vizsgálat:
A megfelelően előkészített felületű vizsgálati tárgy ultrahangos vizsgálókészülékkel és megfelelő vizsgálófejekkel végzett vizsgálata csatolóanyag használatával. A vizsgálat megfelelő geometriájú és anyagminőségű daraboknál, általában ≥8 mm anyagvastagságnál használható, elsősorban sík jellegű eltérések vagy rétegesség kimutatására, de a térfogat jellegű hibák is kimutathatók a vizsgálattal.
 
Ultrahangos (fal)vastagságmérés:
Az ultrahangos vizsgálatnak megfelelően a vizsgálati tárgyban a besugárzott ultrahang irányára merőleges határfelület kimutatása, a vastagság megállapítására. Az ultrahangos vastagságmérő készülékek a tárgy vastagságát mm-ben jelzik ki. Az ultrahangos vastagságmérés a nyomástartó berendezések és edények valamint ipari (technológiai) csővezetékek állapotellenőrzésének egyik legfontosabb vizsgálati módszere.
 
Folyadékbehatolásos vizsgálat (penetrációs vizsgálat):
A vizsgálati tárgy felületére nyitott illetve a vizsgálati tárgy keresztmetszetén áthaladó anyagfolytonossági hiányok kimutatására, megfelelően tisztított felületen, behatolószer és előhívó alkalmazásával. Mágnesezhető poros (mágneses vizsgálat) vizsgálat: A ferromágneses anyagokban külső mágneses tér alkalmazásával, a vizsgálati tárgy felületére nyitott és felületközeli anyagfolytonossági eltérések (hibák) kimutatása.
 
Mágnesezhető poros (mágneses vizsgálat) vizsgálat:
A ferromágneses anyagokban a felületére nyitott és felületközeli anyagfolytonossági eltérések (hibák) kimutatása külső mágneses tér alkalmazásával, fekete-fehér vagy fluoreszkáló vizsgáló anyag és módszer alkalmazásával.
 
 
Csőszerlabor Kft. l www.csoszerlabor.hu l csoszerlabor@gmail.com l +3630/308-0743, +3630/944-3468